Všetko poľské hovädzie prejde kontrolou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Krava.jpg
Chovatelia bahníc, jariek, kôz a kráv dostanú spolu takmer 20 miliónov eur. Foto: ilustračné, Pixabay.com
Na Slovensko smerovala aj zásielka mäsa kontaminovaného baktériou salmonely, inšpektori ju však zachytili

Každá zásielka hovädzieho mäsa z Poľska musí oddnes prejsť najprv laboratórnymi testami a až po kontrole môže smerovať na slovenský trh. Rozhodla tak ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Nariadila toto mimoriadne opatrenie Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR.

Ako informovalo ministerstvo, ide o reakciu na ďalší prípad závadného mäsa z Poľska.

V ČR totiž v 700-kilogramovej zásielke hovädziny totiž tento týždeň odhalili nebezpečné baktérie salmonely.  Na Slovensko sa z tejto dodávky dostalo 40 kilogramov mäsa. Kontrolóri ŠVPS však celú zásielku zachytili a tá sa tak nedostala k spotrebiteľom.

Poľské bitúnky a systém kontroly preverí EK

Toto opatrenie bude platiť až do odvolania.

„Prehodnotíme ho po zverejnení výsledkov kontrol bitúnkov a funkčnosti poľského systému kontroly mäsa inšpektormi Európskej komisie,“ uviedla Matečná.

Potravinoví inšpektori podrobia poľské mäso laboratórnym vyšetreniam na prítomnosť baktérií, zvyškov veterinárnych liekov, zneužívaniu rozmrazeného mäsa a aj kontrolám označenia prevádzok, z ktorých mäso pochádza.

V prípade podozrenia z falšovania mäsa sa vykoná súčasne senzorické (zmyslové) testovanie a kvalitatívna detekcia druhu mäsa.

Na trh či do jedální sa mäso dostane len po kontrole

Každý príjemca poľského hovädzieho mäsa je povinný nahlásiť dodávku do elektronického systému ŠVPS najneskôr 24 hodín pred dodaním. Inšpektori z neho odoberú vzorky a príjemca bude musieť počkať na výsledky testov.

„Poľská hovädzina bude môcť byť uvoľnená na trh až po tom, ako prejde riadnymi vyšetreniami na zdravotnú bezpečnosť,“ vysvetlil ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš.

Potravinoví inšpektori doposiaľ uskutočnili viac ako 550 cielených kontrol poľského hovädzieho mäsa. Kontrolám podrobujú mäso v skladoch, maloobchodoch, baliarňach, spracovateľských prevádzkach a aj na cestách. Kontroly pritom prebiehajú na všetky typy mias.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať