V Nemocnici novej generácie v Michalovciach začnú liečiť už v decembri

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
2017 09 12 sz nng mi vystavba hlavna vstup.jpg
Foto: Svet zdravia

Ako uviedol generálny riaditeľ siete polikliník a nemocníc Sveta zdravia Marek Duban, novú nemocnicu pripravujú na uvedenie do ostrej prevádzky.

Nemocnica novej generácie, ktorú v Michalovciach vybudovala spoločnosť Svet zdravia, je po stavebnej stránke ukončená. Vyplynulo to z pondelkového, v poradí posledného kontrolného dňa, na ktorom sa okrem zástupcov Sveta zdravia zúčastnili aj predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa a primátor Michaloviec Viliam Záhorčák. Primátor zároveň v pondelok riaditeľovi nemocnice Vladimírovi Dvorovému odovzdal kolaudačné rozhodnutie. Novú nemocnicu sprístupnia verejnosti 21. novembra.

Prípravy na ostrú prevádzku

Ako uviedol generálny riaditeľ siete polikliník a nemocníc Sveta zdravia Marek Duban, novú nemocnicu, ktorá nemá na Slovensku obdobu, teraz pripravujú na uvedenie do ostrej prevádzky. Sťahovanie jednotlivých oddelení začne 5. decembra a plne funkčná bude ešte pred vianočnými sviatkami.

„Prvé pôrody a operácie by sa v novej nemocnici mali uskutočniť ešte tohto roku, čo je skôr, ako sme pôvodne plánovali. Našou ambíciou je, aby nová nemocnica bola centrom akútnej medicíny pre celé východné Slovensko,“ povedal Duban.

Momentálne už pracovníci privážajú a inštalujú medicínsku techniku, prebieha testovanie technických systémov budovy, inštalujú prvky navigačného systému pre pacientov. Postupne začnú inštalovať aj interiérové vybavenie čakární, nemocničných dvojlôžkových izieb, vyšetrovní, atď. Ako uviedol riaditeľ nemocnice Vladimír Dvorový, súčasťou bude aj moderný urgentný príjem pacientov druhého typu s kompletným zázemím a exceptačnými lôžkami a vyšetrovňami.

„Pacientov aj personál čakajú veľké zmeny a rozšíri sa aj spektrum akútnych výkonov. Prostredníctvom nových informatizačných procesov a organizácie zdravotníckej starostlivosti chceme zvýšiť bezpečnosť, komfort a kvalitu poskytovanej starostlivosti“, povedal Dvorový. Dodal, že v týchto dňoch zdravotnícki pracovníci absolvujú rôzne odborné školenia a tréningy, aby boli na tieto zmeny dobre pripravení. Doplnil, že rady zamestnancov posilnili aj viacerí noví špecialisti.

V rámci dokončovacích prác rekonštruujú aj administratívu budovy a nemocničnú kuchyňu. Obidve by mali byť hotové v priebehu niekoľkých týždňov. Svet zdravia plánuje po otvorení novej nemocnice začať na budúci rok aj výstavbu nového pavilónu polikliniky, ktorá vznikne na pôde terajšieho chirurgického bloku.

Nemocnica novej generácie v Michalovciach má tri nadzemné podlažia. Na prízemí bude urgentný príjem novej generácie, kompletná rádiodiagnostika – CT a magnetická rezonancia, oddelenie anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti. Pacientom bude k dispozícií 310 až 370 tzv. plávajúcich lôžok, celkovo bude mať nemocnica vrátane infektologického a onkologického pavilónu 443 postelí. Lekárom bude slúžiť osem operačných sál. Na gynekológii bude moderná zákroková sála a štyri pôrodné izby.

Celková plánovaná investícia bola vo výške 34 miliónov eur.

Spoločnosť Svet zdravia, a.s., patrí do skupiny Penta Investmens. Je prevádzkovateľom sedemnástich nemocníc v Košickom, Prešovskom, Banskobystrickom Trnavskom, Nitrianskom a Trenčianskom kraji.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Nemocnica MichalovceSvet zdravia