Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

ÚVZ obhajuje obmedzenie sortimentu v bufetoch zdravím detí

hamburger
FreeImages.com

Slobodné podnikanie nemôže byť nadradené ochrane zdravia,  konštatuje Úrad verejného zdravotníctva pri úprave sortimentu v školských bufetoch.

Potraviny a nápoje ponúkané v školských bufetoch a automatoch sú podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) často nevyhovujúce pre deti a môžu mať za následok vznik a rozvoj detskej obezity a viacerých metabolických ochorení v dospelosti. Toto má byť dôvod, pre ktorý sa cez novelu vyhlášky ministerstva zdravotníctva (MZ) navrhuje, aby v bufetoch, ktoré sa nachádzajú v zariadeniach pre deti a mládež, neboli sladkosti, čipsy či hamburgery.
Úrad na argument, že novela je diskriminačná voči prevádzkovateľom bufetov a obmedzuje ich slobodné podnikanie, reaguje, že sloboda podnikania nemôže byť nadradená ústavou garantovanému právu na ochranu zdravia, navyše keď ide o najzraniteľnejšiu skupinu, ktorou sú deti a mládež.

“Upravený sortiment školských bufetov má ambície výraznou mierou prispieť k zlepšeniu stravovacích návykov našich detí s dôrazom na to, že investované úsilie sa vráti celej spoločnosti v podobe zdravšej populácie v budúcnosti,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická.

Úrad navyše podotýka, že už podľa v súčasnosti platnej vyhlášky ministerstva školstva majú byť doplnkové jedlá v školských bufetoch najmä čerstvé ovocie, zelenina, celozrnné a cereálne výrobky, mlieko a mliečne výrobky a nápoje a prírodné šťavy so zníženým obsahom cukru.

Obezity u detí pribúda

Skalická konštatuje, že nesprávna výživa sa podieľa v 30 až 40 percentách na srdcovo-cievnych ochoreniach, zvyšuje riziko vzniku nádorových ochorení, diabetu, osteoporózy a obezity. “Nárast obezity sa v posledných dvadsiatych rokoch strojnásobil a počet tých, ktorí sú kontinuálne postihnutí, narastá do alarmujúcich rozmerov, hlavne u detí. Detská obezita začína predstavovať akútnu zdravotnú krízu,“ uviedla Skalická.

Pripomína, že nárast obezity zvyšuje výdavky na zdravotnú starostlivosť a podieľa sa aj na predčasnom úmrtí. Odvoláva sa tiež na celosvetové trendy v oblasti ozdravenia výživy ako u dospelých tak i u detí, a to znížením konzumácie potravín, ktoré majú vysoký obsah energie, nasýtených tukov, trans-mastných kyselín, cukru a soli.

Skutočnosť, že sa vyhláška rieši cez letné prázdniny a bez predchádzajúcej diskusie, namietala Potravinárska komora Slovenska. Od ministerstva požaduje, aby tento návrh stiahlo, konštatuje, že obezitu u detí nerieši a do sortimentu potravín zasahuje nesystémovo. Navrhuje, aby sa diskusia zamerala komplexne na školské stravovanie a tiež na prípadné vekové obmedzenia.

Predloženie novely v letných mesiacoch je podľa úradu len prirodzeným vyvrcholením legislatívneho procesu, ktorý sa rozbehol už začiatkom roka.

Odporúčané články

Najčítanejšie za 24 hodín

Bezplatné novinky emailom zo zdravotníctva raz týždenne:
Dátum 6. augusta 2015 15:28Zdroj SITA
K téme ,

Odporúčame

Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...