Na Slovensku môžu byť jahody s hepatitídou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jahoda.jpg
Foto: Pixabay.com

Štátna veterinárna a potravinová správa odporúča Slovákom, aby nekonzumovali mrazené jahody zakúpené v obchodnej sieti bez ich predošlej tepelnej úpravy.

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ŠVPS SR) žiadala od rakúskych kontrolných orgánov podrobnosti o dodávkach mrazených jahôd pochádzajúcich z Poľska do slovenskej obchodnej siete.

O nich sa na základe štúdií rakúskych a švédskych odborníkov potvrdilo, že sú zdrojom ochorenia hepatitída A. To sa v týchto dvoch krajinách v posledných dňoch vyskytlo.

ŠVPS SR však doteraz nedostala žiadne podrobnosti o týchto dodávkach. Informovala o tom ŠVPS SR na svojej internetovej stránke.

Jahody jedzte len po tepelnej úprave

„ŠVPS SR žiadala od rakúskych kontrolných orgánov podrobnosti o dodávkach týchto jahôd do slovenskej obchodnej siete na základe medializovaných údajov. Do dnešného dňa sme podrobnosti o týchto dodávkach nedostali,“ píše ŠVPS.

Rovnako k uvedenej potravinovej kauze doposiaľ nevydala odborné stanovisko pre členské krajiny ani Európska komisia.

Vzhľadom na túto situáciu podľa veterinárnej a potravinovej správy momentálne prebieha na Slovensku kontrola v mraziarenských skladoch a v obchodnej sieti spojená s odberom vzoriek.

„Z uvedeného dôvodu ŠVPS SR zároveň vydáva odporúčanie pre spotrebiteľov, aby nekonzumovali mrazené jahody zakúpené v obchodnej sieti bez ich predošlej tepelnej úpravy,“ dodala v stanovisku ŠVPS SR.

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky zverejnila stanovisko v reakcii na správu vydanú v EUROSURVEILLANCE – (Europe’s journal on infectious disease surveillance, epidemiology, prevention and control) k štúdii rakúskych a švédskych odborníkov týkajúcej sa ochorení na hepatitídu A v týchto dvoch krajinách a určení ich zdroja – mrazených jahôd pochádzajúcich z Poľska.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia