Vo výpovedi je podľa Čisláka 2,3 % všetkých sestier

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viliam Čislák
Exminister zdravotníctva SR Viliam Čislák Foto: SITA/Robert Tappert

AKTUALIZOVANÉ – Podľa ministra zdravotníctva ide o historicky prvý štrajk zdravotníkov proti zvýšeniu miezd.

Aktuálne je vo výpovedi 2,3 % sestier zo všetkých, ktoré na Slovensku pracujú. Informoval o tom vo štvrtok na tlačovej besede v Košiciach minister zdravotníctva SR Viliam Čislák. „Sme svedkami historicky prvého štrajku zdravotníkov proti zvýšeniu miezd všetkých zdravotníkov,“ konštatoval. Zároveň poznamenal, že prácu sestier si váži, a preto vláda našla 55 miliónov eur na zvýšenie ich miezd, ako aj platov všetkých zdravotníckych pracovníkov na celom Slovensku. „A to hovoríme o 30 tisíc sestrách,“ dodal Čislák.

„Ja garantujem, že zdravotná starostlivosť nie je ohrozená ani teraz, ani potom, ak nestiahnu výpovede. Nebude obmedzená a bude v plnom rozsahu poskytnutá všetkým občanom,“ povedal Čislák. Zdôraznil, že sestry sa nemusia obávať, že sa im zníži plat. „Už minulého roku som povedal, že ak nejaká sestra bude mať vo februári znížený plat, ja zo svojej funkcie odstupujem,“ uviedol Čislák.

Šéf rezortu opätovne pripomína, že sestrám sa platy neznížia, naopak, budú sa zvyšovať. Podľa neho je cez médiá verejnosť zavádzaná, o čom svedčí stredajšie vyjadrenie sestry zo Žiliny, ktorá deklarovala, že jej klesne plat o dvesto eur.

Čislák takéto tvrdenie považuje za klamstvo. „Pripomínam, že priemerná mzda sestier v tejto nemocnici aj ostatných štátnych nemocniciach je 1 100 eur a žiadnej sestre sa plat nezníži, dokonca v niektorých prípadoch pôjde hore. Práve sestra, ktorá sa v médiách klamlivo vyjadrovala, tak jej plat v žiadnom prípade dole nepôjde – má to garantované vo svojom platovom dekréte. Sestry, ktoré pracujú na pozícii ako daná sestra a majú odrobené toľko ako ona, majú plat 1 200 eur,“ vysvetlil Čislák.

Predseda výboru pre zdravotníctvo NR SR Richard Raši najprv reagoval na kampaň, ktorú podľa neho v posledných dňoch robia funkcionárky sesterských odborov a komory, ktoré nevykonávajú prácu sestier. „Z môjho pohľadu robia predvolebnú politickú kampaň strane OĽANO. Naozaj si myslím, že tu dochádza k zneužívaniu a zastrašovaniu sestier. Bol by som rád, keby si uvedomila každá zo sestier, ktorá dala výpoveď, že urobila individuálny a nie kolektívny platný právny akt a nedá sa urobiť kolektívne späťvzatie výpovedí. Každá z nich, ak na výpovedi zotrvá, stratí prácu kvôli tomu, že bola politický zneužitá,“ povedal Raši. Zdôraznil, že ide len o niečo vyše dve percentá sestier, čo znamená, že zdravotná starostlivosť bude zabezpečená.

Viaceré nemocnice prijímajú nové sestry

Podľa Rašiho boli sestry do tejto situácie dotlačené nie vlastnou vinou, preto im chcú s ministrom pomôcť. Prvého februára nebudú mať, kde prísť do práce, pretože nemocnice sa zariadiť musia, podotkol. „Ministerstvo zdravotníctva to zariadi tak, že prvého februára bude všetko fungovať. Otázne je, kde sa tie sestry vrátia, z čoho budú žiť ich deti a rodiny,“ povedal Raši. Dodal, že nemocnice prijímajú nové sestry, napríklad v Prešove ich už prijali 75, v Trenčíne 20, v Košiciach 15. „Chcem poprosiť všetky sestry, aby mysleli na seba, mysleli na to, čo bude, keď výpovede nestiahnu,“ povedal Raši.

Výpovede majú podľa ministerstva zdravotníctva v súčasnosti vyslovene lokálny rozmer, nemocnice v Trnave, Trenčíne, Martine a Košiciach situáciu k 1. februáru zvládnu bez akýchkoľvek zmien a obmedzení pre pacientov. Rezort denne monitoruje situáciu a je v kontakte s riaditeľmi jednotlivých nemocníc, ktoré prijímajú nové sestry a mnohé sťahujú výpovede.

Čislák uviedol, že sestrám, od ktorých bude niekto vymáhať pokutu za stiahnutie výpovede, poskytnú právnu pomoc. Sestry totiž museli podpísať, že v prípade stiahnutia výpovede uhradia 3 300 eur.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR