Výpovede stiahlo podľa ministerstva 459 sestier

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sestry
Foto: SITA / Marko Erd

Rezort zdravotníctva apeluje na zástupkyne sestier, aby prestali so zastrašovaním verejnosti a zavádzajúcou kampaňou.

Výpoveď stiahlo doposiaľ 459 zdravotných sestier. Informovala o tom riaditeľka komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Čižmáriková. Zároveň ministerstvo apeluje na zástupkyne sestier, aby prestali so zastrašovaním verejnosti a zavádzajúcou kampaňou.

„Chápeme, že predstaviteľky sestier sú nervózne, keďže svoje kolegyne dotlačili do výpovedí len na základe vykonštruovaných dezinformácií, pričom sami svoje miesta podaním výpovedí, či vzdaním sa funkcie, neohrozili,“ uviedla Čižmáriková. „Teší nás, že aj napriek tejto zavádzajúcej kampani zo strany zástupkýň sestier stále rastie počet sestier, ktoré sa slobodne rozhodli presvedčiť sa u zamestnávateľov o faktoch a na základe toho stiahli svoju výpoveď,“ dodala.

Podľa Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) sa v štátnych nemocniciach začali nahrádzať sestry zdravotníckymi záchranármi napriek tomu, že to legislatíva nedovoľuje. Ako v utorok upozornila prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová, komora má dôkazy o tom, že Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice cez inzerát na svojej stránke hľadá zdravotníckych záchranárov na Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny aj keď to vyhláška nepovoľuje. Inzerát zverejnili tri týždne po tom, čo dali sestry v Košiciach hromadné výpovede.

Hovorca rezortu zdravotníctva Peter Bubla v reakcii uviedol, že sestry zavádzajú a zbytočne zastrašujú verejnosť. Košická nemocnica nemá podľa neho v úmysle nahradiť sestry na anestéziologicko-resuscitačných pracoviskách zdravotníckymi záchranármi. „Zdravotníckych záchranárov plánuje prijať na zlepšenie kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti na urgentnom pracovisku v súlade s právnymi predpismi,“ povedal Bubla.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR