Vzdelávanie lekárov podporí akreditačná rada

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ucenie.jpg
Pixabay.com

Podporiť vzdelávanie lekárov by mala Akreditačná rada Slovenska pre kontinuálne medicínske vzdelávanie (ARS CME). Slovenská lekárska komora (SLK) a Slovenská lekárska spoločnosť (SLS) podpísali 25. septembra tohto roka memorandum o vzájomnej spolupráci v oblasti vzdelávania. Ako uviedla vo štvrtok SLK, spomínaná rada vznikla na základe memoranda.

Akreditačná rada bude fungovať ako spoločný poradný orgán Rady Slovenskej lekárskej komory a Prezídia Slovenskej lekárskej spoločnosti pre oblasť sústavného vzdelávania lekárov (CME).

Rada bude tiež reprezentovať obe organizácie navonok v otázkach organizovania, sledovania a hodnotenia aktivít sústavného vzdelávania lekárov. Od 31. decembra prevezme v plnom rozsahu činnosti organizácie Slovak Accreditation Council for Continuing Medical Education, ktorá doposiaľ plnila niektoré úlohy v oblasti akreditácie jednorazových vzdelávacích aktivít určených pre lekárov. ARS CME bude úzko spolupracovať s lekárskymi fakultami, Slovenskou zdravotníckou univerzitou v Bratislave a s Asociáciou súkromných lekárov SR.

Medzi jej hlavné úlohy bude patriť komplexné hodnotenie kvality jednorazových vzdelávacích aktivít určených pre lekárov. V najbližšom období by sa ARS CME mala zaoberať aj začlenením vzdelávacích aktivít Kontinuálneho profesijného rozvoja (CPD – Continuing Professional Development) do celkovej štruktúry kontinuálneho medicínskeho vzdelávania.

Slovenská lekárska komora má podľa zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti naďalej právomoc hodnotenia sústavného vzdelávania lekárov v pravidelných päťročných hodnotiacich cykloch. Spolu so Slovenskou lekárskou spoločnosťou sa Slovenská lekárska komora v budúcnosti stane zmluvnou stranou v zmluve s European Accreditation Council for Continuous Medical Education (EACCME) a European Union of Medical Specialists pre oblasť kontinuálneho medicínskeho vzdelávania a kontinuálneho profesijného rozvoja. Tým sa podľa SLK zabezpečí medzinárodné uznanie kreditov CME získaných na podujatiach akreditovaných ARS CME.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SLK Slovenská lekárska komora